Prečo by sme mali impregnovať drevo

AKO VYBRAŤ PELETY ?

Peliet a peletiek nájdete na trhu veľké množstvo. Pokiaľ Vás čaká prvá vykurovacia sezóna po kúpe nového kotla nebojte sa priplatiť za kvalitu. Pokiaľ už skúsenosti s kúrením máte určite môžete experimentovať a zisťovať, ktoré drevené peletky Vám vyhovujú najviac.

Majte na pamäti, že je potrebné dodržiavať parametre Vášho kotla. Je možné, že máte kotol, ktorý pre svoju správnu funkciu potrebuje špecifické peletky.

Farba peliet nutne nevypovedá o ich kvalite. Častým omylom je, že tmavšia peleta obsahuje prímesi kôry. Nie je tomu tak, o farbe peliet rozhoduje druh dreviny a typ sušenia.

PRE SPRÁVNY VÝBER PELETIEK SI POSVIEŤTE NA NASLEDUJÚCE PARAMETRE: POPOLNATOSŤ PELIET

Jeden z kľúčových parametrov pre výber drevených peliet je popolnatosť. Popol je potrebné pravidelne z ohniska odstraňovať, preto dbajte, aby obsah popola bol čo najmenší. Z našich skúseností je vhodné vyberať drevené pelety s popolnatosťou do 0,5 %. Pokiaľ využijete drevené peletky s vyššou popolnatosťou pamätajte, že bude potrebné popol častejšie vyberať a dbať na častejšiu kontrolu Vášho kotla.

Popol najlepšie využijete ako prísadu do kompostu, alebo ako skvelé hnojivo. Áno, popol z kvalitných peliet obsahuje minerály ako je horčík, draslík, fosfor. Tie pôsobia v pôde zásadito. Môžete potom Vašu záhradu organicky hnojiť a nie je treba kupovať chemické hnojivo navyše. Popol sa ako hnojivo používa od pradávna.

VLHKOSŤ DREVENÝCH PELIET

Vlhkosť peletiek by rozhodne nemala prekročiť 10%. Vlhkosť totiž ovplyvňuje výhrevnosť peliet a ich efektivitu. Čím väčšia vlhkosť, tým horšia je efektivita spaľovania peliet. Kvôli tomu potom peletky strácajú svoju dobrú výhrevnosť a prichádzate tak o účinné kúrenie.

VÝHREVNOSŤ PELIET

Ďalší dôležitý parameter je výhrevnosť. Pri kvalitných peletách sa výhrevnosť pohybuje od 16,5 MJ/kg. Výhrevnosťou sa mení dĺžka horenia. Čím lepšia výhrevnosť tým dlhšie sa bude spaľovať. Zároveň tak spotrebujete menej peliet, ako keby ste kúrili peletami nižšej kvality.

 PELETY A ICH MECHANICKÁ ODOLNOSŤ

Mechanická odolnosť je dôležitá najmä z hľadiska komfortu. Z menej odolných peliet sa pri transporte alebo manipulácii uvoľňuje viac jemného prachu, čo môže byť nepraktické najmä keď kúrite v interiérových kachliach napríklad v obývacej izbe. Mechanická odolnosť je tiež jeden z mála parametrov, ktorý Vám o kvalite peliet napovie hneď pri preberaní dodávky. Pozrite sa či sú pelety v celku, alebo či vidíte skôr peletový prach a zlomené pelety.

PELETY A ICH CENA

Cena peliet by nemala byť jediným, či hlavným kritériom pri výbere peliet. Pokiaľ uprednostňujete nižšiu obstarávaciu cenu, kúpte si pelety mimo sezónu napríklad v jarnom či letnom období, kedy je možné pelety zaobstarať za najlepšie ceny v roku. Kvalitné pelety sú taktiež šetrnejšie k Vášmu kotlu a zároveň dodajú komfort pri obsluhe.

Cenová ponuka na mieru

V priebehu pár minút vám vieme vypracovať cenovú ponuku podľa výkazu reziva. V prípade potreby prekonzultujeme vaše otázky pre upresnenie vašich požiadaviek.

TU môžete nahrať dokument - výkaz reziva

    „Ak viete vytvoriť úžasný zážitok, tak zákazníci o ňom budú hovoriť. A slová z úst klientov majú obrovskú silu!“